MICHAEL SCHULTZ
- INDEPENDENT COPYWRITER - BUSINESS COMMUNICATION FOR HUMANS -
​
Wallstreet Media
Om "Det integritetskränkande brevet".
Det mediala ekosystemets utveckling har lett till att det idag pågår en slags kamp mellan två synsätt. På ena sidan står bl a sociala medier, vars affärsmodeller bygger på att samla in data om sina användares beteendemönster, intressen och svagheter för att kunna sälja riktad reklam. På andra sidan står kreatörer och reklamidéer som bygger på att skapa känslor, uttrycka något minnesvärt samt visa respekt för läsarnas och tittarnas tid och engagemang.
Konflikten syns tydligt. Vi ser också att reklamtröttheten ökar för varje år. Fyra av fem svenskar är idag negativa till reklam. Mest avskyr folk att få reklam i mobilen och digitala kanaler. Mer positiva är man till reklam på bio, i tidningar och utomhus.
Wallstreet media säljer annonsytor på bussar och spårvagnar. De vill att människor som väntar på bussen i morgondiset gärna får se en reklamskylt som får dem att fnissa, bli överraskade eller tänka ”Åh fan”.
Wallstreet tror på den positiva kreativitetens kraft. Svenska folket förtjänar fler exempel på hur reklamen kan berika, snarare än irritera. Vad är då bättre än att vända sig till några av landets bästa reklamkreatörer för att be om hjälp?
Om "Rebussar".
Reklamtröttheten fortsätter att öka. Den riktade nätreklamen är en av orsakerna, men också att reklam i stort inte är tillräckligt intresseskapande.
Wallstreet Media har annonsytor på bussar och spårvagnar i Stockholm och Göteborg. De har med tiden sett ett ökat fokus på säljaktivering och utbudsreklam på deras ytor.
Uppgiften var att göra en kampanj för deras egna annonsytor, på deras egna ytor. Syftet var att få mediabranschen att i någon mån återupptäcka trafikreklamen som en scen för kreativ, spännande reklam och samtidigt som göteborgarna fick något trevligt och underhållande att fundera på.
Lösningen blev ett 30 olika rebusar på temat ”Gissa hållplatsen”.